Her anne bu yazıyı mutlaka okumalı ! Neden mi?
Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması öğrencilerin sağlıklı beslenmesi konusunu da gündeme getirdi. Kahvaltının okul çağı çocuklarının beslenmesinde önemli öğünlerden biri olduğunu vurgulayan uzmanlar, sabah kan şekeri düşük olarak uyanan öğrencilerin okulda dikkat dağınıklığı, algılamada güçlük gibi sorunlarla karşılaşabileceklerini belirtiyor.
Türkiye'de 2008-2009 eğitim ve öğretim yılı ilk ders zilinin çalmasıyla birlikte yaklaşık 14 milyon öğrenci ders başı yaptı. Okulların açılması öğrencilerin sağlıklı beslenmesi konusunu da gündeme getirdi. Aileleri çeşitli gerekçelerle kahvaltı yapmadığı için kahvaltı alışkanlığı edinemeyen çocuklar, okulda fast food tarzı yiyecekler tüketerek sağlıksız besleniyor.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, çocukların beslenme düzenlerinde ailelerin yeme alışkanlıklarının etkisinin gözardı edilemeyeceğini ifade etti.
Kahvaltı etmeyen bireylerin çocuklarının da kahvaltı alışkanlığı kazanamadığını kaydeden Çimili, "Kahvaltı okul çağı çocuklarının beslenmesinde önemli öğünlerden biridir. Sabah kan şekeri düşük olarak uyanan bireyler okulda dikkat dağınıklığı, algılamada güçlük gibi sorunlarla karşılaşırlar. Bu nedenle kahvaltı mutlaka yapılmalı ve kahvaltıda ceviz içi gibi yağlı tohumlar, süt ve yumurta gibi proteinli besinlere yer verilmelidir" dedi.
Kahvaltı yapmayan çocukların okulda beslenme saatleri ya da teneffüslerde daha çok kantinlerdeki fast food tarzı besinlere yöneldiğini hatırlatan Çimili, böylece küçük hacimde ve büyük kalorideki besinleri tükettiklerini bildirdi. Okulda öğrencilerin kolalı içeceklere yöneldiğini kaydeden Çimili, "Bunun yerine süt, ayran gibi içecekler ve küçük sandviçler, meyve türü besinler tüketilmelidir" önerisinde bulundu.
Çocukların beslenmesinde diğer bir önemli öğünün de öğle yemeği olduğunu vurgulayan Diyetisyen Çimili, şöyle devam etti: "Özellikle tüm gün okulda olan çocuk ve gençler için okul yemekhanesinden en az 3 kap yemek çıkmalı ve bu yemekler kaliteli protein içermelidir. Öğle yemeği evde hazırlananlar ise tonbalıklı sandviçler, süt, ayran, meyve, ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı gıdalara yönelmelidir."
Akşam evine günün yorgunluğu ile dönen okul çağı çocuklarının daha hafif besinlere yöneltilmesi gerektiğini belirten Çimili'ye göre, yemekten yaklaşık 2 saat sonra özellikle badem, ceviz, fındık yağlı tohum ve meyve ile sütlü tatlılar tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Su tüketiminin çocuklar açısından son derece önemli olduğunu bildiren beslenme uzmanı Çimili, günde en az 1,5 litre su içilmesi gerektiğini kaydetti. Suyun sayısal zekayı güçlendirdiğini ifade eden Çimili, yeterli miktarda içilen suyun sayısal zekayı güçlendirdiğini vurguladı.
Öte yandan, bu sene öğrenciler sırt ağrılarına neden olan ağır çantalardan da kurtuldu. Piyasada 20 YTL'ye satılan seyahat tipi tekerlekli çantalar, yoğun rağbet görüyor. Kitap ve defterlerini tekerlekli çantalarda taşıyan miniklerin sırtından büyük bir yük kalktı.