Öğle vakti çalışmanın vücutta sıcak yorgunluğu denen durumu meydana getirdiği, güneş altında çalışmanın özellikle tarım işçileri olmak üzere açıkta çalışanlarda deri kanserine sebep olduğu, güneş çarpması denen ve beyin kanamasının ön planda olduğu klinik tabloyu oluşturduğu bildiğimiz vakıalardandır. Buna göre öğle vakti çalışma yerine, vakti daha iyi değerlendirmek için atıl bir zamanı istirahatle geçirmek yerinde olacaktır.
Öğle vakti uyumanın sayılan hususlar açısından faydalı olmasının yanısıra başka faydalı yönleri de yayınlanmağa başlandı. Atina’da önde gelen 3 sağlık kuruluşunun ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir çalışmada 97 kalp hastası 90 kişilik kontrol grubuyla kıyaslandığında enteresan bir tablo ortaya çıktı. Akdeniz ülkelerinde koroner kalp hastalığının diğer ülkelere göre daha az oranda oluşması bilim adamlarınca zeytinyağı tüketimine bağlanmaktaydı. Ancak Atina’daki araştırmada öğlen uykusuyla enfarktüs riskinin azalışı arasında yakın bir ilişki bulundu. Günde yarım saatlik bir öğle uykusu kalp krizi tehlikesini % 30 oranında azaltıyordu. (Sandomed 20:1, 1988)
Yüce Rehberimizin öğle uykusunu tavsiye ettiği ve “zeytinyağı yiyin ve yağlanın” dediğini hatırlarsak 14 asır öncesinde yapılan bu tavsiyelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha anlamış oluruz.
Dr. Kenan DİLDAR