fatımanur AKTİF ÜYE
Mesaj Sayısı : 31 Doğum tarihi : 03/02/91 Nerden : TOKAT Kayıt tarihi : 11/05/09
| Konu: Ömrümüzü ''NE DERLER hastalığı''ile harcamayalım‏ Perş. Tem. 16, 2009 10:09 am | |
| Etrafımızdaki bütün insanları bizden memnun etmek bu dünyadaki en zor işlerdendir. Bu imkansız olduğu gibi kendisini yoktan yaratan rızıklandıran inkar eder hakkında olmadık şeyler söyler. Bu insanların çoğu Hakk’a bakarak hak üzere yaşamaktır. fakat hayatımızın sahibi değildir. Pek çok kimse insanlar hakkımda ne düşünür; ben onların karşısına nasıl çıkarım!” diye hayatını halka göre düzenlemeye süslenmeye davranmaya çalışır. Bu arada hiç “Hak ne der; Rabbim’in huzuruna nasıl çıkarım sonu nereye varır?” diye düşünmez. Oysa bu anlayış bir aldanıştır vebali büyüktür.
Hakkımızdaki kötü sözlere sabretmekle sevap alırız
İnsanlar hakkımızda doğru da söylerler yalan da... Doğru sözden istifade edilir bize bir zararı olmaz. Hatta hakkımızdaki yanlış ve kötü sözlere sabretmekle sevap bile alırız. Bu aynı zamanda güzel ahlakın bir gereğidir. Velilerden Ebu Hafs’a “Güzel ahlak nedir?” diye sorulunca Allah Teala’nın sen af yolunu tut 199) ayetinde Hz. Peygamber için tercih ettiği ahlaktır. Hz. İsa (a.s) Allah’a şükret. Eğer senin hakkında yalan konuşursa daha fazla şükret; çünkü onun iyilikleri sana yazılacaktır.” Hz. Musa (a.s) “İlahi benim hakkımda bende olmayan şeylerin söylüyorlar Allah Teala şöyle vahyeder: “Ben bunu kendim için bile yapmadım; onlar benim hakkımda da bende olmayan şeyleri söylerler Allah’ın oğlu işine bak!” En iyisi az konuşana dudu kuşu gibi dilini yutmuş az yiyene “Malını yiyemiyor hiç harcamayana cimri derler. Hiç ibadete yanaşmayana beynamaz “Başımıza sofu kesildi adam yakında uçacak” derler. Güzel giyinene “Caka satıyor” derler kendisi hayvanın önünde yürümeye başlamış. Yolda bir grup insana rastlamışlar. Adamlar hocayı yaya insanlarda büyüğe hürmet kalmadı zavallı ihtiyar yaya gidiyor!” demişler. Nasrettin Hoca ile oğlu bu sözleri ciddiye alıp oğlu yaya yürümeye başlamış. Biraz sonra başka bir gruba rastlamışlar. Adamlar “Yahu zavallı çocuğu yaya yürütüyor!” diyerek yanlarından geçmişler. Hoca ile oğlu bu sözü de ciddiye alıp başka bir gruba rastlamışlar. Adamlar manzarayı görünce “Yahu bu insanlarda hiç insaf kalmadı başka bir gruba rastlamışlar. Adamlar “Yahu şu insanlarda akıl kalmamış ihtiyarla çocuk yürüyor!” diyerek yanlarından geçip gitmişler. Nasrettin Hoca ile oğlu çaresiz kalmışlar oğluna “Yavrum kendi bildiğimiz gibi yolumuza devam edelim; hayvana biraz sen biraz da ben binerek gidelim!” demiş.
Halkın dilini tutmanın yolu
Hz. Hüseyin (r.a) adam “Ey peygamber torunu! Bu nedir?” diye sorar. Hz. Hüseyin (r.a) de hakkımda kötü konuşarak iyiliklerini bana hediye ettiğini öğrendim; ben de ona karşılık sana bunları getirdim!” der. Adam utanır bir daha olumsuz konuşmaz. Hz. Hüseyin’in oğlu Ali Zeynülabidin de “Kardeşim onlar için Allah’tan affımı istiyorum; söylediklerin bende yoksa Allah’ın seni affetmesini diliyorum” der ve evine döner. Adam da yaptığından utanıp tövbe eder. Bir kadın “Ey mürâî (gösterişçi!)” der. Bunu işiten Malik Basralıların kaybettiği ismimi sen buldun!” diyerek nefsini ezer istiğfar ederek yoluna devam eder. Gavs-ı Sani Hazretleri ise bu konuda şu uyarıda bulunmuştur: “İnsan yüzünü Hakk’a döndürmeli. Kulun tek hedefi Allah rızası olmalı. Halk için amel etmeyin. Gösterişten sakının. Bütün fayda Allah’tadır. Amelinizi Cebrail (a.s) görse ve bilse görev ve izin vermedikçe meleklerin de insana bir faydası olmaz. Halka değil Hakk’a bakın!” | |
|
...Gül Güzeli... TECRÜBELİ ÜYE
| Konu: Geri: Ömrümüzü ''NE DERLER hastalığı''ile harcamayalım‏ Cuma Tem. 24, 2009 1:35 pm | |
| paylaşım için allah razı olsun... | |
|
yusuf tarik Moderatör
| Konu: Geri: Ömrümüzü ''NE DERLER hastalığı''ile harcamayalım‏ Paz Tem. 26, 2009 1:53 pm | |
| s.a emegıne saglık kardesım ..dua ıle.. | |
|
iMAM hatipli TECRÜBELİ ÜYE
| Konu: Geri: Ömrümüzü ''NE DERLER hastalığı''ile harcamayalım‏ Cuma Ağus. 07, 2009 1:24 pm | |
| paylaşım için teşekkürler emeğine sağlık kardeşim | |
|